Jeg kunne ikke gøre det uden Hugo

psykiatrisk servicehund

Hugo og Cecilie Grønskov Hammershøy har et helt særligt fællesskab – for Hugo er en psykiatrisk servicehund. Hugo hjælper Cecilie med at klare de mange svære situationer, hun oplever, fordi hun lider af angst, depressioner og har diagnosen ADHD. Hugo hjælper hende med at finde ro i de gøremål, der er svære for hende: Indkøb, larm, og steder med mange mennesker kan fremkalde angst. 

Cecilie har selv trænet Hugo i samarbejde med foreningen Trinitas. Hugo kan mærke, når der er optræk til, at Cecilie får for mange stimuli. Så sørger han for at få hendes opmærksomhed og kan dermed aflede hende, så hun får ro på igen. 

Cecilies far var paranoid skizofren og alkoholiker. Efter hans død voksede Cecilie op med psykisk vold i hjemmet fra moderens nye mand, mobning i skolen og de voksne omkring hende har forsømt at hjælpe hende.

Efter to år på efterskole bad Cecilie selv om at blive fjernet fra sit hjem, og startede på lærerseminariet i Skive. Her mødte hun Jesper. De har været sammen i 14 år og er nu gift. Jespers familie er stor og med overskud – lige den familie, Cecilie har manglet. 

Hugo har også betydet større ligevægt i deres ægteskab. Cecilie er mindre afhængig af Jespers hjælp, og det er godt for ligeværdigheden i ægteskabet.

Cecilie arbejder i LEGOs butik i Billund. Hun lader op, når hun går og sætter på plads i butikken.

Hun har stadig depressioner og udfordringer, men hun tackler dem bedre og bedre med hjælp fra en psykiatrisk servicehund, nemlig Hugos hjælp. Det gælder om at håndtere mine diagnoser, og jeg kommer altid ud på den anden side med Hugo. 

Dette er et uddrag af artiklen “Hugo er mit anker”, bragt i Hjemmet.

Facebook